PE versus PP - De verschillen op een rij
PP, PE, HDPE, PO, rood, blauw, groen... Hoe maakt je nu de keuze voor de juiste typen kunststof pallets, kunststof bakken, kunststof deksels of andere logistieke hulpmiddelen voor jouw toepassing? Onze kunststof producten zijn gemaakt van verschillende soorten kunststof die ieder voor- en nadelen hebben. HDPE of virgin HDPE kunststof is bijvoorbeeld de standaard voor gebruik in de voedselindustrie. In dit blog leggen we uit hoe de eigenschappen van PE en PP in de praktijk worden ingezet met als doel inzicht te geven in de inzetbaarheid voor jouw toepassing.
Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP)
Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) zijn veelgebruikte kunststofsoorten. Hoewel deze soorten kunststof relatief veel overeenkomsten hebben, zijn er zeker belangrijke verschillen aan te merken. We leggen dit graag uit aan de hand van de verschillende toepassingen.
Polyethyleen is wereldwijd de meest gebruikte kunststof, goed voor ongeveer een derde van alle geproduceerde kunststoffen en de helft van alle kunststof verpakkingen. Bij de productie van de bekende plastic flesjes, zakken en ander verpakkingsmateriaal wordt in veel gevallen gekozen voor LDPE, ofwel Low Density polyethylene. LDPE is taai, flexibel en sterk en daarmee geschikt voor brede toepassing in de industrie en consumentenmarkt. HDPE, waarbij HD staat voor High Density, wordt veel gebruikt in de chemische industrie (lekbakken), in zwembaden, (water)opslagtanks, snijplanken en toepassing in de voedingsindustrie.
Polypropyleen is stugger, harder en over het algemeen sterker dan PE en wordt daarom veel gebruikt in bijvoorbeeld de meubel- en autoindustrie. Het kan gedurende korte tijd een temperatuur van +140°C weerstaan, maar is relatief kwetsbaar bij temperaturen onder nul. PP is doorgaans iets kostbaarder dan PE. Veel ladingdragers die van kunststof zijn gemaakt, zijn omwille van de sterkte gemaakt van PP.
PE en PP kunststof producten
Kunststof pallets of kunststof bakken zijn meestal beschikbaar in zowel nieuw materiaal en van gerecycleerd materiaal. De keuze voor het meest geschikte materiaal hangt samen met het soort gebruik. Een PE pallet is bijvoorbeeld beter bestand tegen schokken, vooral bij gebruik bij lage temperaturen, terwijl een PP pallet beter presteert bij hoge temperaturen.
Als je werkt in een omgeving waar pallets in contact komen met voedsel, is het beter een zuiver HDPE-product te gebruiken, zoals onze H1 Hygiëne pallet, in plaats van een ander soort kunststof. Als je daarentegen op zoek bent naar een economisch en milieuvriendelijk product, zijn gerecyclede kunststof pallets ideaal vanwege de prijs en hun minimale impact op het milieu.
Kwaliteit van kunststof bakken en pallets
In het algemeen is kleur een goede indicator om het type kunststof en daarmee de kwaliteit van een bak of pallet te herkennen. Als het product een specifieke kleur heeft, bijvoorbeeld blauw, groen, grijs of bruin, zal het in veel gevallen van nieuw materiaal zijn gemaakt en dus geschikt zijn voor het vervoer van levensmiddelen. De meeste van onze bakken voor levensmiddelen, zoals de E2 vleeskrat voor het vervoeren van vlees of de agri kratten voor fruit en groenten, zijn gekleurd en geschikt voor contact met levensmiddelen. Enkele uitzonderingen voor de kunststof bakken, waarvan sommige in het zwart zijn uitgevoerd, zijn ook geschikt voor levensmiddelen. Bij onze producten staat het altijd duidelijk aangegeven als deze geschikt zijn voor gebruik in de voedingsindustrie.
Daarentegen zijn zwarte kunststof pallets in de regel niet geschikt voor vervoer van levensmiddelen, voedingsmiddelen of farmaceutische producten. Aangezien het materiaal niet volledig nieuw is, en dus geen garantie gegeven kan worden dat het kunststof onvervuild is, zijn zij niet compatibel met sectoren waar de hygiënische omstandigheden van onbesproken aard moeten zijn.
Kenmerken kunststof producten
Wist je dat sommige pallets gemaakt zijn van gerecycleerde luiers en ander veelvoorkomend afval? De ID-kaart van de pallet of kunststof bak is, naast het gegevensblad zelf, bedoeld om meer te weten te komen over de fabricagedatum en andere kenmerken van het kunststof. Hoe beter je naar de pallet kijkt, hoe meer je erover zult leren en zult herkennen. Er zijn verschillende logo's aanwezig met elk hun eigen betekenis:
- Als op de verpakking bijvoorbeeld een logo met een glas en een vork staat, betekent dit dat je met dit product levensmiddelen en/of farmaceutische producten kunt bewaren en vervoeren.
- Om de fabricagedatum te kennen, moet je iets dichterbij gaan kijken: er zijn twee kleine klokjes aanwezig die de maand en het jaar van fabricage aangeven.
- Je zult ook verschillende driehoekige logo's vinden met verschillende nummers en afkortingen. Deze driehoeken geven de dichtheid van de kunststof aan en de afkortingen die de kunststof gebruikt om het product te maken.
Vragen over kunststof producten?
Heb je vragen over dit blog omtrent de verschillende soorten kunststof of wil je meer weten over onze kunststof producten of andere ladingdragers? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected] of 0499 491 034. We staan je graag te woord!